Login button
E-mailadres
Wachtwoord
Streekbox, Freshbox en Veggiebox
 
- 100% biologisch!
- Aanvulbaar met 2000 andere producten!

- Groene bezorging!

Hoe BeterBio.nl en anderen omgaan met biologisch

Veel mensen denken dat streekproducten per definitie ook biologisch zijn, of dat biologisch niet valt te controleren. Op deze pagina leggen wij uit wat biologisch precies is en hoe anderen daar mee omgaan.

Het EKO keurmerk

BeterBio let maar op één merk bij de inkoop van producten: het EKO keurmerk

Het Euro-EKO logo

Het EKO-keurmerk is een door de overheid en SKAL gecontroleerd merk wat aangeeft dat producten gegarandeerd biologisch zijn. Dat wil zeggen dat het product voldoet aan de Europese wettelijk gestelde normen voor ekologische producten en productiemethoden. Het EKO-keurmerk garandeert onder meer dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Bovendien mogen er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Ook is door het veevoer mengen van antibiotica en groeihormonen niet toegestaan. De term biologisch is wettelijk beschermd, en mag dus alleen gebruikt worden als een product het EKO-keurmerk mag gebruiken. Stichting EKO-keurmerk is een Nederlandse non-profit instelling die eigenaar is van het collectieve EKO-keurmerk en van onder meer de EKO-keurmerken voor de horeca en winkels. Het gebruik van het EKO-keurmerk is aan strenge regels gebonden en slechts toegestaan na toestemming van Skal. De regels voor het gebruik zijn vastgelegd in een speciaal reglement. (Bron : wikipedia)

Streek vs biologisch

BeterBio kiest altijd voor 100% biologisch en voor maximaal regionaal.

Vaak horen wij dat mensen denken dat streekproducten per definitie biologisch zijn. Helaas werkt dat niet zo. Een warme kas bij jou uit de buurt blijft een energieverslindende warme kas. Een bespoten aardbei uit Nederland blijft gemiddeld 11 tot 15 verschillende pesticiden residuen bevatten, daar is niets gezonds aan. De impact op het milieu van een tomaat uit een warm land is vele malen kleiner dan die van een tomaat uit een Nederlandse warme kas. Daarom kiezen wij in de eerste plaats voor biologisch. Maar streek en biologisch kunnen ook heel goed samen gaan! Ons assortiment bestaat voor 85% uit Nederlandse producten, en voor 95% uit Europese producten (wijn komt bijvoorbeeld uit Europa). Ananas en bananen komen uit warmere oorden. Omdat wij altijd duidelijk aangeven waar producten vandaan komen, is de keus aan jou als klant in hoeverre je regionaal, Europees of mondiaal wilt eten.

Greenwashing

Het verschil tussen groen zeggen en groen doen!

Groen likje verf

Wij horen op dit moment erg veel geluiden van collega-bezorgdiensten die claimen ook biologisch te zijn. Wanneer je er op doorvraagt hoor je vaak zaken als: "We proberen zo veel mogelijk biologisch", of: "Nee, streek, dat is ook een soort biologisch". Dit fenomeen heet Greenwashing. Geef je product een "groen likje verf", en je kunt profiteren van hogere prijzen zonder dat de klant, de teler, de dieren, het mileu of de producten daar baat bij hebben. Wij hebben gekeken hoe onze collega's omgaan met biologisch. Het meest schrijnend vinden wij toch wel dit soort advertentie-praktijken:

Beide partijen hebben niets wat in de buurt komt van een 100% biologische box:
Greenwashing HelloFresh en StreekboxVoor de volledigheid hebben we ze allemaal op een rij gezet:
100% biologisch Kookboxen Losse boodschappen Groene bezorging Opmerking
 
BeterBio.nl Eigen bezorgdienst met groengasbussen
 
De krat
Doen hun best, maar helaas is het merendeels niet-biologisch.
HelloFresh.nl
Maken reclame met biologische boxen, terwijl er hooguit enkele bio producten in zitten.
Streekbox.nl
Volgens streekbox is alles hetzelfde..
Streekmolen.nl
Timmeren wel hard aan de weg, maar helaas is niet alles biologisch.
Beebox
De Beebox verkiest altijd streek boven biologisch en toch hebben ze 90% biologisch. Ook zij laten dus zien dat Biologisch en Streek goed samen kunnen!
Hofwebwinkel.nl
100% biologische producten, zoals het hoort!
Ekonoom.nl
100% bio! Bezorgen in eigen regio met groengasbussen, daarbuiten met beperkt assortiment via PostNL

EKO logo