5 cruciale tips voor het afsluiten van de beste autoverzekering

De autoverzekering is één van de in Nederland wettelijk verplichte verzekeringen. Dit betekent concreet dat elke persoon die een auto in het Nederlandse verkeer brengt deze verplicht dient te laten verzekeren. Voor alle duidelijkheid moet er worden gesteld dat deze verplichting enkel en alleen geldt voor de zogenaamde WA-verzekering. De verzekeringsplicht die geldt voor auto’s heeft immers uitsluitend betrekking tot het dekken van potentiële schade aan derden. De eigen schade aan het voertuig hoef je dus niet nooit verplicht te laten verzekeren. Hoe dan ook, ben jij eveneens van plan om een verzekering voor je auto af te sluiten en wil je daarbij graag helemaal niets aan het toeval overlaten? Dan is het zeker interessant om rekening te houden met onderstaande 5 tips!

Tip 1: Hou al rekening met je verzekering bij het kopen van een auto 

In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen eerst een auto kopen om daarna vervolgens pas na te beginnen denken over de verzekering die ze moeten afsluiten. Dat lijkt in zekere zin op zich vrij logisch te zijn, maar vanaf dat ogenblik kan er uiteraard nog maar weinig aan de prijs meer worden veranderd. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het kopen van een auto die over een aanzienlijk vermogen beschikt, maar staan er niet bij stil dat dergelijke auto’s ook over een vrij pittige verzekering kunnen beschikken. Dit is nochtans iets waar je in de praktijk wel degelijk bij stil zal willen blijven staan. Niet alleen het vermogen beïnvloedt overigens de prijs van je autoverzekering. 

Het vermogen is een bekende factor die van invloed is op de premie die je moet betalen voor de verzekering van je auto. Dit gezegd hebbende is het zo dat dit bijvoorbeeld eveneens geldt voor het soort auto die je gaat inschrijven. Sportwagens en bijvoorbeeld cabrio’s zijn enkele voorbeelden van auto’s die in de praktijk doorgaans altijd de premie van je autoverzekering de hoogte in stuwen. Ook dit is dus zeker en vast iets waar je de nodige aandacht aan zal willen besteden.

Tip 2: Welke autoverzekering is voor jou het interessantst?

Binnen de verzekeringsmarkt is het zo dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten autoverzekeringen. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je, je dan ook altijd de vraag stellen wat je nu precies graag wil laten dekken. Ben jij bijvoorbeeld iemand die voldoende heeft aan een WA-verzekering die uitsluitend de schade aan derden indekt? Of zou je graag ook willen kunnen rekenen op het dekken van schade aan jouw eigen auto? In het laatste geval zal je zelfs nog een extra keuze moeten maken. Hoe dan ook, de drie verschillende soorten autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden zijn de volgende:

  1. De standaard (en wettelijk verplichte) WA-verzekering;
  2. De beperkt casco verzekering; 
  3. De volledige casco verzekering;

Welk type autoverzekering voor jou nu op het einde van de rit de meest interessante zal zijn is uiteraard volledig afhankelijk van de eisen waarover je beschikt evenals het budget dat je voorhanden hebt. Even goed de polisvoorwaarden en de kosten van de verschillende soorten autoverzekeringen vergelijken en tegenover elkaar afwegen is dus nooit een overbodige luxe.

Tip 3: Verdiep je altijd in de mogelijke extra dekkingen

Het is buiten de standaard autoverzekeringen eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om één of meerdere aanvullende dekkingen af te sluiten. Een bekend voorbeeld van zo’n dekking is bijvoorbeeld een verzekering die schade aan de inzittenden van het voertuig indekt. Dergelijke dekkingen brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Uiteraard zorgen ze er in eerste instantie voor dat er een stukje extra zekerheid wordt gecreëerd. Dat is echter niet alles. Daarnaast spreekt het immers voor zich dat je ook rekening zal moeten houden met hogere kosten. Elke extra dekking die wordt toegevoegd aan de autoverzekering zal in principe de kostprijs verhogen. Stem het aantal dekkingen dus in de praktijk ook zeker en vast af op het budget dat je beschikbaar hebt voor wat het afsluiten van een verzekering voor je auto betreft. 

Tip 4: Hoeveel vrijstelling ben je bereid om te betalen?

De vierde tip is er één die verrassend genoeg ongelofelijk vaak over het hoofd wordt gezien. Heel veel mensen beseffen dan ook bij het afsluiten van een autoverzekering niet dat het zogenaamde eigen risico een ongelofelijke impact kan hebben op de periodieke verzekeringspremie die moet worden betaald. Des te hoger het eigen risico is gelegen des te meer de kosten van de premie gedrukt kunnen worden. Dit gezegd hebbende zijn er uiteraard wel twee zaken waar je in dit geval rekening mee dient te houden. Het gaat hierbij om:

  1. Een hogere vrijstelling betekent een hoger bedrag dat je zelf bij schade moet betalen;
  2. Er zijn bepaalde limieten verbonden aan de vrijstelling; 

Ben jij bij het afsluiten van een autoverzekering nog op zoek naar een manier om de periodieke verzekeringspremie nog enigszins te kunnen drukken? Dan is het in de praktijk altijd een goed idee om je even te verdiepen in de hoogte van het eigen risico waarvan sprake is. 

Tip 5: Vergelijk altijd de verschillende autoverzekeringen op de markt 

Last but not least is het altijd de moeite waard om voorafgaand aan het afsluiten van een autoverzekering ook even te kijken naar welke verschillende mogelijkheden er nu precies allemaal op de markt zijn terug te vinden. Hierbij dien je niet alleen maar een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende soorten autoverzekeringen. Wat namelijk bovendien ook te denken van het aanbod bij de verschillende verzekeraars? De premie die je moet betalen kan in de praktijk namelijk behoorlijk verschillen afhankelijk van de verzekeraar waar je uiteindelijk de polis bij gaat afsluiten.

Het eenvoudig uitvoeren van een objectieve vergelijking voordat je de goedkoopste autoverzekering af gaat sluiten is in de praktijk altijd interessant. Op deze manier kan je immers zeer eenvoudig een niet onaanzienlijke besparing realiseren op het afsluiten van je autoverzekering. Dit bovendien ook nog eens zonder dat je bovendien verplicht om bijvoorbeeld enkele dekkingen te schrappen. Hoe dan ook, voordat je een nieuwe polis voor je auto afsluit is het uitvoeren van een vergelijking dus zonder meer de moeite waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *