Beeldbewerking van foto’s 

Beeldbewerking is een belangrijk onderdeel van je werk als je beroepsfotograaf bent. Nadat een fotograaf foto’s gemaakt heeft, verwerk en bewerkt hij of zij deze foto’s. Het doel van beeldbewerking is om de mooiste beelden te leveren in pixelformaat dat perfect past bij de behoefte van de opdrachtgever. Iedereen gaat de foto’s voor iets anders gebruiken en hier moet je op letten bij de beeldbewerking. 

Foto’s uitzoeken

De eerste stap, voorafgaand aan de beeldbewerking, bestaat uit het uitzoeken van de foto’s. Na een bedrijfsfotoshoot, in bijvoorbeeld de fotostudio in Utrecht, komt de fotograaf vaak thuis met honderden foto’s. De foto’s worden stuk voor stuk bekeken en dan wordt er per beeld bepaald of ze worden aangeleverd of dat ze gedelete worden. Meestal wordt 50-75% van de beelden verwijderd. Foto’s die verwijderd worden zijn foto’s waarvan de kwaliteit niet goed is, of dat mensen niet mooi op de foto staan. 

De beeldbewerking

Nadat de foto’s zijn uitgezocht, kunnen de goede foto’s bewerkt gaan worden. Het optimaliseren van een foto bestaat bijvoorbeeld uit het aanpassen van het contrast, de kleur, de witbalans en de curves. Ook kan een foto worden bijgesneden waardoor er een sterke compositie ontstaat. Door beeldbewerking ontstaat er de meest ideale output van een foto. 

Fotoformaten: Hoe groot moeten de foto’s zijn? 

Voorafgaand aan een fotoshoot is het verstandig om duidelijk te hebben waarvoor de foto’s gebruikt gaan worden. Er is een ideale afmeting voor iedere soort gebruik van een foto. Zo is een foto voor social media bijvoorbeeld een stuk kleiner dan een foto voor in een magazine. Dat terwijl het fotoformaat voor een canvas nog weer veel groter is dan de foto in het magazine. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de foto’s niet te groot én niet te klein zijn voor het gebruik dat de opdrachtgever in gedachten heeft.

Vakwerk

Zoals je misschien merkt, komt er behoorlijk wat kijken bij beeldbewerking. Wil je dus graag de mooiste beelden? Zorg er dan zeker voor dat je het doel van een foto goed bepaald hebt voor jezelf. Alleen dan kan een fotograaf de allermooiste beelden leveren, welke zowel technisch als grafisch perfect aansluiten op de behoefte. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *