Bladluis bestrijden

Het is inmiddels net herfst dus eigenlijk komt deze blog net iets te laat, maar je kan maar beter goed voorbereid zijn. Een veel voorkomend ‘ongedierte’ in de lente is de bladluis. Bladluis weerhoudt je planten er van om door te groeien, en kan je plant zelfs laten afsterven. Enorm zonde dus dat willen wij natuurlijk voorkomen. In deze blog zal ik je antwoord geven op de volgende vragen: Wat is bladluis en wat voor effect hebben ze op je planten? Waarom moet je bladluis bestrijden? Hoe bestrijd je bladluis zonder gebruik van chemische middelen?

Dus lees snel verder om ervoor te zorgen dat je volgende lente kan genieten van je gazon in volle bloei. 

Wat is bladluis?

Een bladluis is een plantenetende insect. Ze zijn meestal niet groter dan anderhalve millimeter en zijn rood, paars, wit, zwart of geel van kleur. Bladluizen zuigen bladsappen uit de plant en voeden zich daarmee. Omdat hij ook de voedingsstoffen uit de plant zuigt verzwakt de plant en kan deze niet meer verder groeien. De uitscheiding die de bladluis weer op de plant achterlaat noemen we honingdauw, dit is weer voeding voor andere planten. Deze plakkerig en nectar achtige vloeistof trekt mieren en wespen aan. En niet alleen dat, de plakkerige honingdauw trekt schimmels aan, wat weer schadelijk is voor de plant. 

Bladluizen planten zich enorm snel voor, er kunnen al snel 15 generaties bladluizen in in je tuin hebben geleefd gedurende een jaar. Ze verspreiden zichzelf via de wind, op naar de volgende gezonde plant. 

Waarom moet je bladluis bestrijden?

Zoals je al eerder kon lezen tasten bladluizen je plant enorm aan, soms zelfs zo erg dat dat plant dood gaat. De honingdauw is tevens een enorme broedplek voor schimmels, met name de roetdauwschimmel. Deze schimmel ziet eruit als roet en beschadigt het aanzicht van je sierplanten. 

Hoe kan je bladluis bestrijden?

Voor het bestrijden van bladluizen is geen gif nodig, dit tast je plant, andere mechanismes en grond aan. Tevens is de natuurlijke en duurzame aanpak even effectief. Met diverse huis en tuin middelen kun je je planten bespuiten om bladluis tegen te gaan, lees hieronder welke.

Een bekend middel tegen bladluis is water met afwasmiddel mengen om dit vervolgens over je plant heen te spuiten. Wanneer je dit vaak genoeg herhaald zullen de bladluizen niet meer terugkeren. Let hierbij wel op dat de afwasmiddel biologisch afbreekbaar is, anders kan dit schadelijk zijn voor je planten. Een ander bekend middel is water met spiritus mengen in de verhouding van 20 om 20 milliliter. Hier zou ook nog groene zeep aan toegevoegd kunnen worden voor een betere werking. Ook dit dien je meerdere dagen achter elkaar te doen voor een optimaal resultaat.

Een ander alternatief voor het bestrijden van bladluis is door gebruik te maken van zijn natuurlijke vijand, namelijk lieveheersbeestjes. De larven van lieveheersbeestjes staan bekend om hun vraatzucht. Een larve eet gemiddeld zo’n 600 bladluizen per dag. Op deze manier ben je op een biologische en duurzame zo van je bladluis af. Er zijn verschillende websites waarbij je lieveheersbeestjes larven kunt bestellen, evenals in sommige uitgebreidere tuincentra. 

Hopelijk helpen deze tips je verder met het bestrijden van bladluis zodat jij volgende lente lekker in je tuin van al het moois kan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *