De geschiedenis van de Barbershop

Old-school barbershops hebben de afgelopen jaren een sterke heropleving gemaakt en de traditionele kunstvorm is niet zo veel veranderd, althans niet door de moderne tijd heen. Als je terugkijkt en de praktijk van vandaag vergelijkt met die van de middeleeuwen, zul je zien dat het beroep behoorlijk veranderd is over de afgelopen jaren.

De meest epische kapperszaken zijn versierd met elegant meubilair, strakke timbres, luxe stoffering, fresco’s en sierlijke spiegels. Traditioneel diende de barbershop ook als ontmoetingsplaats voor sociaal discours. Een debat over actuele zaken was heel gewoon en klanten kwamen regelmatig langs, zodat ze er niet alleen weer ‘fresh’ bij liepen, maar ook om op de hoogte konden blijven van het laatste nieuws. In een tijd vóór televisie en smartphones fungeerde de barbershop dus ook echt als een soort redactiekamer.

Barbershop in de middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen strekte de rol van de barber zich veel verder uit dan alleen het verzorgen, maar ook verrichtte de barber operaties en zelfs tandheelkunde. De handelaar van die tijd werd vaak barberchirurg genoemd en dit bleef eigenlijk gewoon tot het midden van de 14e eeuw, toen de twee beroepen zich begonnen te verdelen.

De gouden eeuw

De gouden eeuw van barbershops zou aan het einde van de 19e eeuw en tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn geweest. Een tijd waarin barbershops qua populariteit wedijverden met tavernes en pubs. Het kappersberoep nam toe met de opkomst van de eerste kappersscholen en leerboeken. Vergunningverlening en regulering begonnen rond dezelfde tijd en kapperszaken werden geïnspecteerd op sterilisatie als middel om de volksgezondheid te beschermen.

Tegenwoordig

​Tegen het einde van de 20e eeuw waren unisex-salons op de voorgrond gekomen, vooral in de jaren 80 en 90, maar vandaag, in de 21e eeuw, zien we opnieuw een scheiding optreden. Er is een sterke heropleving in de aantrekkingskracht van de traditionele barbershop. Mannen hebben aanvullende diensten nodig, zoals baardtrimmen, producten zoals baardoliën en balsems, en verzorgingsadvies dat alleen van een professionele barber kan komen. Diensten die de schoonheidsspecialisten in de salon eenvoudigweg niet kunnen bieden.

Op zoek naar een Barbershop in Rotterdam? Kijk dan eens op de website van Daily Grind: https://dailygrind.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *