Een goede kaasplank samenstellen

 

Wil je een goede borrel geven, dan moet je naast lekkere drankjes vooral zorgen voor goede hapjes. De juiste snacks maken het helemaal af. En, spoiler alert, dat is dus niet een zak borrelnootjes en wat kaasblokjes. Maak het wat interessanter (lees: lekkerder)! Iets zelf maken is altijd een pre, bijvoorbeeld miniwraps of home made hummus. Maar een echte klassieker onder de lekkere hapjes is natuurlijk de kaasplank. Een goede kaasplank heeft veel meer identiteit dan de Hollandse kaasblokjes. Maar een kaasplank samenstellen moet je wel op de juiste manier doen. 

Aantal kazen

Je moet ten eerste beslissen hoe veel verschillende kazen je op je plank wil hebben. Doorgaans zijn dat er vier of vijf; meer is echt overbodig. Het gaat vooral om variatie, en met vier of vijf kazen kan je dat zeker al bereiken. Variatie is fijn zodat je niet de hele tijd hetzelfde eet, maar ook de smaaksterkte is een belangrijk verschil, omdat niet iedereen van erg sterke kazen houdt. 

Kaassoorten

Als je uitgaat van vijf kazen op je plank, zijn daar wel richtlijnen voor. Zorg voor een geiten- of schapenkaas, een witschimmelkaas (dit ken je sowieso, een brie of camembert, bijna iedereen vindt dit wel lekker), een harde kaas, een rode korstkaas en een blauwe kaas. Al deze kazen hebben sterke en milde varianten, uit te kiezen afhankelijk van de smaak van de eters. Belangrijke tip: stel je kaasplank niet samen in de supermarkt. De kazen in de supermarkt hebben doorgaans echt een stuk minder smaak dan de kazen uit een kaaswinkel. Bij kaaswinkels vind je daarbij ook veel meer opties en bijzondere smaken. Bijvoorbeeld verschillende blauwe kazen uit verschillende gebieden, truffelpecorino, of rookkaas. Rookkaas kopen doe je ook bij online kaaswinkels bijvoorbeeld heel makkelijk, als je geen tijd hebt om naar een fysieke winkel te gaan of als je er niet in de buurt woont. 

Temperatuur

Wat voor kaas je ook koopt, je gaat de echte smaak niet proeven als je het niet op de juiste temperatuur serveert. Veel mensen maken de fout om de kaas direct uit de koelkast te serveren. Maar kaas hoor je helemaal niet koud te eten! OP kamertemperatuur is de smaak veel voller, al helemaal voor zachte kazen. Als je een kaas hebt gekocht die pas net aan rijp is, kan je die zelfs al een paar uur van tevoren uit de koelkast halen. Anders kan je een half uur aanhouden, of iets langer, naar je eigen smaak en inzicht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *