Een toekomst met ‘palm oil’: het kan ook duurzaam.

Palm oil wordt dagelijks veel gebruikt. Het zit in meer producten dan je in eerst instantie zou denken. Palm oil  is een product dat in veel voedingsproducten wordt gebruikt omdat het de smaak en structuur bevorderd en tegelijkertijd van zichzelf geen geur heeft. Ook wordt het voor verschillende verzorgingsproducten gebruikt, zoals zeep. Omdat palm oil bij zoveel producten op het ingrediëntenlijstje staat, vindt de European Palm Oil Alliance (EPOA) het van belang dat de palm oil die we in Europa gebruiken op een duurzame manier geproduceerd is.

 

Wie is EPOA?

De EPOA is een alliantie van palmolieraffinaderijen en palmolieproducenten die er in geloven dat het produceren van palm oil ook op een duurzame manier kan. Volgens de EPOA past duurzaam geproduceerde palmolie goed in een uitgebalanceerd voedingspatroon. Palm oil zal volgens de EPOA ook op een duurzame manier een belangrijk voedsel ingrediënt kunnen zijn voor dagelijks gebruik in Europa. De EPOA maakt zich sterk voor een palmolieproductie die bijdraagt aan het voeden van de wereldbevolking, de biodiversiteit in het dierenrijk beschermd en sociaaleconomische ontwikkelingen stimuleert. De EPOA streeft ernaar om de palmoliemarkt te transformeren naar een duurzame markt. Zij ondersteunen daarnaast initiatieven die zich hiervoor inzetten en delen de succesverhalen op hun website.

 

Hoe kan het duurzaam?

Nu vraag je je vast af hoe de productie van palm olie duurzaam kan. Palm olie is van zichzelf al vrij duurzaam. Het is namelijk een zeer efficiënt gewas. Er is volgens verschillende onderzoeken van niet-gouvernementele organisatie geen beter alternatief voor palm olie. Alternatieven voor palm olie gebruiken volgens deze onderzoeken meer land voor de productie, wat niet bijdraagt aan verduurzaming. Daarom wil EPOA zich inzetten om de productie van palm olie te verduurzamen. Voor de verduurzaming zal de palm olie geproduceerd worden aan de hand van sociale normen en milieunormen die zijn vastgesteld. Vele normen worden vastgesteld door een nauwe samenwerking tussen bedrijven, boeren en overheden die gezamenlijk streven naar verduurzaming. Voorbeelden van verschillende standaarden die voor de productie van palmolie worden gebruikt zijn: RSPO, ISCC, ISPO en MSPO.

 

Het produceren van palm olie kan dus ook op een duurzame manier, zoals EPOA laat zien. Door palm olie op een duurzame manier te produceren en te verwerken, blijft het verantwoord om palm olie te gebruiken voor vele dagelijkse producten. En kunnen we lekker blijven genieten van de producten die we nu gebruiken en hoeven wij ons geen zorgen te maken over de toekomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *