Engerlingen die je gazon vernietigen: alle nuttige informatie.

Engerlingen, de nachtmerrie van elke fanatieke tuinier. De larven zijn tot maximaal 5 centimeter groot, en hebben een c-vormig uiterlijk. Ze hebben een wit lichaam in combinatie met een bruine/oranje kop. Engerlingen zorgen voor bruine plekken, losliggend gras of zelf omgespit gras. In deze lees je wat meer informatie over deze beestjes.

Kevers

Engerlingen zijn larven van verschillende kevers die onder de familie bladsprietkevers horen. Het kan dus dat je een meikever, rozenkever, taxuskever of junikever in gazon hebt. Elke kever verschilt, zo is de taxuskever een soort die niet vliegt terwijl de andere kevers wel uitvliegen na het popstadium. De overeenkomst bij de kevers is dus dat zij in de eerste instantie als larven onder de grond leven. De larven van de kever voeden zich met plantenwortels, wat dus zorgt voor losliggend en dood gras. Tevens vinden sommige vogels deze larven een uitstekende maaltijd. Ze spitten het gras om tot ze deze beestjes te pakken hebben, en laten jou dus achter met vernield gras. 

Levenscyclus

De levenscyclus van de familie bladsprietkevers verschilt per kever en leefgebied of temperatuur. Zo bestaat de gehele populatie van de taxuskever uit vrouwtjes, er zijn geen mannetjes nodig in het proces van voortplanten. De levensfases van deze kevers bestaat uit vier fases. Het begint als een ietje, waar de larve uitkomt. Vervolgens doorlopen ze het popstadium waarna de engerling een volwassen kever wordt. Bij de taxuskever kan dit gehele proces vier tot 8 maanden duren terwijl dit bij andere kevers zoals de junikever zelfs een aantal jaar kan duren.

Engerlingen bestrijden

Wilt u de larven van deze kevers zoals de taxuskever bestrijden? Dan kunt u het beste voor een niet-chemische behandeling gaan. Chemische behandelingen werken vaak slechts voor een deel, en doden hierbij andere organisme in de grond die wel enorm nuttig zijn. U kunt de larven het beste bestrijden met nematoden namelijk aaltjes. Dit zijn pesticiden die zich binnendringen in de larven. Eenmaal in de larven injecteren zij de larven met vergif waardoor de larve sterft. Vervolgens dient de dode larven als voeding voor de nematoden. Als ze zijn uitgegeten gaan ze op zoek naar de volgende gastheer waar zij zich kunnen nestelen. Dit proces herhaalt zich tot er geen levende engerlingen meer over zijn. De nematoden verdwijnen dus weer als er geen levende engerlingen meer zijn. 

De nematoden worden geleverd in een zakje die gemengt dient te worden met water. Dit kan worden uitgestrooid over het gazon, waarna de eerste resultaten binnen 6 weken gemeten kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *