Het riool. Hoe is dat ontstaan?

Het zal je natuurlijk iets zeggen: ‘het riool’. Maar weet je ook precies de functionaliteit, hoe het ontstaan is en waarom het riool van groot belang is? Wij vertellen je in deze blog iets meer over het ontstaan van het riool. 

Geschiedenis

Zou jij het je kunnen voorstellen? Lopen, spelen of zelfs eten tussen afval en poepresten? Vreselijk toch? Vroeger was het helaas niet anders. Smerig, maar het was op dat moment niet anders. In de middeleeuwen werden veel mensen ziek door contact met rioolwater. In de middeleeuwen was het enorm slecht gesteld met de hygiëne. Mensen gooiden poep, plas, etensresten en afval gewoon op straat. Hierdoor werden ontzettend veel mensen ziek en stonk het enorm. Door de enorme economische groei in de negentiende eeuw kon het niet langer. De bevolking steeg in rap tempo en de oplossing kwam in Londen. Daar werd de eerste moderne riolering ontworpen. 

Het riool van nu

Gelukkig verandert er veel in de loop der jaren, zo ook op het gebied van hygiëne. Inmiddels hebben we in Nederland een rioolstelsel van ongeveer 150.000 KM lang en zijn er enorm veel rioolbedrijven (bijv. Rioolverstopt.nl) en loodgieters die problemen met het riool kunnen voorkomen. Denk hierbij aan stankoverlast of een verstopt riool. 

Het rioolstelsel heeft er in Nederland voor gezorgd dat de volksgezondheid enorm gestegen is. Zonder dit stelsel zou de levensverwachting ook een stuk lager zijn. Zonder dat je het wellicht doorhad, is het riool van onschatbare waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *