Je boot winterklaar maken? Zo doe je dat op een slimme manier!

Als de zomermaanden weer voorbij zijn, breekt natuurlijk het najaar aan en is het hoog tijd om je boot klaar te maken voor de winter. Je wilt namelijk, zeker als fervent bootliefhebber, ook in de winter optimaal gebruik kunnen maken van je varende paradepaardje: jouw eigen boot! Maar hoe pak je dat doordacht aan? Wat moet je allemaal doen om jouw motorboot, zeilboot of jachtschip klaar te maken voor de wintermaanden? In dit artikel lees je de beste adviezen om jouw vaartuig helemaal winterklaar te maken!

Zorg voor voldoende milieuvriendelijke antivries

De winters in Nederland zijn de afgelopen decennia doorgaans minder streng geworden. Maar dat betekent niet dat het geregeld nog flink kan vriezen in onze contreien. Echte bootliefhebbers hebben hier last van, omdat cruciale onderdelen – zoals het roer, de brandstoftank en het stuurwiel, bevroren kunnen raken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg er daarom voor dat je een voldoende voorraad milieuvriendelijke antivries aan boord hebt om belangrijke delen van je schip te kunnen ontdooien, mocht dat onverhoopt nodig blijken. Zo kun je ook op koude of zelfs ijskoude dagen gewoon met je boot gaan varen! Er is dan ook geen allround bootman of schipper die zonder milieuvriendelijke antivries het water opgaat!

Milieuvriendelijke antivries

Haal het dek leeg

Heb je kussens aan boord liggen? Haal die dan van het dek af om schimmelvorming te voorkomen. Ook moet je je schip grondig schoonmaken en ervoor zorgen dat zich op het loopdek geen etensresten en afval meer bevinden. Dat trekt namelijk ongedierte aan en veroorzaakt een muffige geur aan boord. Ook kleding en reddingsvesten kun je het beste van boord halen, om ze zo in een goede staat te houden.

Doe een preventieve veiligheidscheck

Als er mogelijk vorst aanstaande is, wat in de wintermaanden zeker niet ondenkbaar is, dan is het belangrijk om kwetsbare apparaten van boord te halen om ze hiertegen te beschermen. Denk hierbij specifiek aan brandblussers, buitenverlichting en soortgelijke zaken. Naast deze preventieve maatregelen is het slim om in alle ruimtes van je boot vochtvreters te plaatsen! Zo bescherm je je boot optimaal tegen de (ijs)koude maanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *