Pijn in het brein

Pijn kunnen we in het hele lichaam voelen. Althans, dat is het idee wat veel mensen hebben. Pijn werkt als een alarmmechanisme voor verstoringen in ons lichaam, beschadiging of schade. Maar wat als ik je vertel dat pijn eigenlijk alleen in de hersenen gevoeld kan worden en pijn dus altijd tussen de oren zit? Dat klinkt natuurlijk enorm vreemd, maar het lijkt zeker waar te zijn.

 

Op het moment dat onze zintuigen signalen van binnen en buitenaf waarnemen worden deze signalen via zenuwen naar onze hersenen gestuurd. Iedere prikkel in ons lichaam kan variëren in intensiteit. Warmte, kou, geluid, licht, drukkrachten en trekkrachten zijn voorbeelden van prikkels die onze zintuigen proberen waar te nemen. Zodra één van deze prikkels heel intens is, kan het schade aanrichten aan ons lichaam. Zo kan iets wat te warm is onze huid verbranden, te veel geluid onze oren beschadigen of te veel druk schade aanrichten zoals een botbreuk. Bij mogelijke schade wordt er in onze zintuigen een drempel overschreden, de pijndrempel. Vervolgens zenden de zenuwen de signalen naar de hersenen om bewust te worden van de schade. Dit is echter nog geen pijn.

 

Er gaan in heel het zenuwstelsel namelijk een enorm proces aan vooraf voordat de signalen echt bewust ervaren worden in onze hersenen. Die hersenen bepalen dus uiteindelijk of de prikkel wordt ervaren als pijn of wordt genegeerd. Hier stopt het nog niet. Er zijn namelijk veel factoren die de prikkelgeleiding via de zenuwen naar de hersenen kunnen beïnvloeden. Daarnaast hebben bepaalde hersengebieden ook nog invloed op het ordenen en controleren van prikkels. Pas nadat de prikkels al deze barrières hebben overleefd en binnengedrongen zijn in het bewuste deel van onze hersenen worden ze ervaren als pijn. Pijn is dus een perceptie, die altijd tussen de oren zit. Wel kan pijn langer aanhouden dan we misschien verwachten, dit noemen we chronische pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *