Tijd om de tuin aan te pakken

Mijn vriend en ik wonen nu al een tijdje samen in ons nieuwe huis in Uden, in Noord-Brabant. Het is hier heel fijn wonen. Ons huis is echt perfect, op onze tuin na. Er moet nog ongelofelijk veel gedaan worden. Er wordt gras gelegd, plantjes neergezet en er komt een nieuwe schutting. Ik vraag mij toch altijd af hoe mensen het voor elkaar krijgen dat hun tuin er na vijf jaar nog steeds zo goed uitziet. Ik ben het gaan uitzoeken.

Water en voeding

Planten hebben uiteraard vocht nodig, maar ook goede voeding. Eens per jaar voegt je een organische bodemverbeteraars toe in de vorm van compost of turfstrooisel. Twee keer per jaar, In het voor- en najaar voeg je meststof en bodemverbeteraar toe In de vorm van micro-organismen. Zorg ervoor dat onkruid op tijd tussen planten wordt verwijderd. Sommige planten gaan voor een tweede keer bloeien, Als je ze direct na de bloei terugsnoeit. Tijdens het groeiseizoen hebben planten in potten en bloembakken vaker vocht en voeding nodig dan dezelfde planten In de vaste grond. Wij hebben ervoor gekozen om sproeiers In de tuin te installeren. Daarbij hebben we ook een beregeningspomp, deze pomp haalt water op uit een bron en hiermee kunnen wij ons stuk tuin besproeien.

Wanneer begin ik?

Tuinonderhoud begint In het voorjaar, want dit is de beste periode om weer lekker buiten aan de slag te gaan de tuin heeft een gure en vaak vochtige winterperiode doorstaan en kan vaak wel even wat ondersteuning gebruiken met het herstel hiervan. Met het onderhouden van je tuin maak je jouw buitenverblijf weer helemaal klaar om er heerlijk van te genieten In de lente en de zomerperiode. Vraag jezelf af welke planten hebben het wel en welke planten hebben het voorgaande jaren niet zo goed gedaan deze ervaringen zijn wat mij betreft van invloed op de keuzes van dit jaar. Ervaring is de les voor morgen, en morgen begint het maken van je keuzes. Kijk eens verder dan je tuin lang is en kijk naar de potentiële problemen of gevaren In de buurt. Merk je dat er meer katten In de buurt gekomen zijn dan is het goed om hier rekening mee te houden.

Het is nooit de leukste klus van de tuin, maar het moet toch echt gebeuren. Het weghalen van onkruid. Onkruid verwijderen uit je tuin neemt heel wat tijd en moeite in beslag. Hierbij kun je dus beter voorkomen dan genezen. Denk hierbij aan antiworteldoek een en het voorkomen van uitzaaiingen door het spoedig verwijderen van gevormd onkruid. Aan de slag dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *