Vermoeidheid na burn-out

Veel mensen vragen zich af hoelang het herstel wel niet duurt na het hebben van een burn-out. Sommigen verwachten na een paar maanden al weer alles te doen, zoals voorheen. Meestal komen deze mensen van een koude kermis thuis. Gemiddeld duurt het hertstellen van een burn-out zeker een jaar voordat je weer op de top van je kunnen presteert. “Een jaar?! Dat is wel heel erg lang! Die tijd heb ik niet. Ik moet weer werken en sporten en…”. Het komt regelmatig voor dat mensen niet de tijd nemen om te herstellen. Hierdoor kan het zijn dat er voor lange tijd veel verschillende klachten blijven bestaan.

Eén van die veel voorkomende blijvende klachten is vermoeidheid. Regelmatig geven mensen aan chronisch moe te zijn na het hebben van een burn-out. Niet slecht één jaar, maar soms zelfs meerdere jaren. Hoe komt dat? En hoe kom je ervan af?

Burn-out zijn betekent dat je volledig bent opgebrand. Je hebt lange tijd zóveel energie verbruikt dat je lichaam een rigoureuze strategie bedenkt om je weer te laten herstellen. Je energie is letterlijk op. Je hele lichaam is uitgeput. Alle cellen, spiercellen, longcellen, hersencellen en nog vele andere cellen zijn uitgeput. Er was lange tijd geen ruimte voor opbouw en herstel. En die tijd is met de burn-out gekomen. Je wordt gedwongen om rustig aan te doen en even 70% van je energie op een dag te verbruiken. Maar je karakter, gewoontes en de maatschappij om je heen verwachten dat jij je 120% inzet. Het jaartje herstellen gaat niet vanzelf. Je moet bewust gaan herstellen, tijd nemen, rust pakken en stap voor stap opbouwen. En doe je dat niet, dan kan het herstel wel eens heel lang duren. Chronisch vermoeid zijn is dan niet zo raar. Je presteer namelijk boven je kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *