Waar moet je op letten bij het uitzoeken van banden?

Alle banden moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Dit geldt voor auto’s, fietsen, vrachtwagens en noem maar op! Als je veel met het voertuig rijdt, zullen de banden gaan slijten en eventueel ook kapot gaan. Dit kan erg gevaarlijk zijn op de weg! Maar waar moet je nu precies op letten bij het kiezen van banden? Wij vertellen je er graag meer over! Lees dus snel verder.

 

Zomerbanden of winterbanden

Banden kunnen onderverdeeld worden in zomerbanden en winterbanden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je in het voorjaar de zomerbanden gebruikt en vanaf de winter dus je winterbanden. Bij het kopen van nieuwe banden moet je dus ook rekening houden met het seizoen. Het is belangrijk dat je hier goed op let, aangezien winterbanden heel goed bestand zijn tegen kou en sneeuw en regen en zomerbanden weer goed tegen warmte kunnen. Door de juiste seizoensbanden te kiezen, kun je vervelende gevolgen voorkomen.

 

Kenmerken band

Iedere band heeft weer andere kenmerken. Deze kenmerken staan vaak aan de zijkant van de band beschreven. Zorg ervoor dat je van te voren precies weet wat voor type band je nodig hebt. Zo zijn vrachtwagen banden weer heel anders dan auto banden. Let er daarom op hoe breed de as moet zijn, wat de afmetingen van de band zijn, hoe het profiel eruit moet zien enzovoorts. Wettelijk dienen autobanden een profiel te hebben van 1.6 mm.

 

Bandenlabel

Verder kun je bij het kopen van banden rekening houden met het bandenlabel. Dit bandenlabel geeft informatie over de rolweerstand, brandstofverbruik, grip op nat wegdek en het geluidsniveau. De meeste banden vallen binnen de klasse A tot en met G, waarbij A het beste is en G het minst goed. Je kunt dus het beste gaan voor een band in de categorie A of B.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *