Waarop te letten bij nieuwbouw huis stucen 

Het pleisteren van muren is een integraal onderdeel bij elke renovatie of nieuwbouw. Dit zorgt voor een gladde, robuuste afwerking waar u jarenlang van kunt genieten. Het pleisteren van muren is een vakwerk dat een zorgvuldige toepassing vereist. Door middel van het aanbrengen van pleisterwerk geeft u de muren van uw nieuwbouw woning een sterke, gladde en duurzame afwerking.

Een nieuwbouw huis stucen
Een nieuwbouw huis stucen vraagt om een andere aanpak dan wanneer u in het kader van een renovatie een bestaande muur moet pleisteren. Bij een nieuwbouw huis stucen kunt u het pleisterwerk rechtstreeks aanbrengen. Bij het pleisteren van muren tijdens een renovatie is er vaak meer voorbereidend werk nodig; u moet er eerst voor zorgen dat de oudere muren pleisterklaar zijn. Wat kunt u zelf doen ter voorbereiding?

• Voordat de stukadoor begint met werken, helpt het als u de kamer al heeft opgeruimd, tapijt en vloerkleden heeft bedekt, net als allle andere meubilair dat niet uit de kamer kan worden gehaald.
• De stukadoor zal toegang tot water nodig hebben. Het is handig om te zorgen voor een route naar een waterbron, zodat het niet nodig is met emmers water door het huis te sjouwen.
• Verwijder oude plinten voordat de stukadoor begint met pleisteren. De meeste stukadoors zullen het gemakkelijker vinden om tot een paar centimeter boven de vloer te pleisteren dan om tot aan de bovenkant van de plint te pleisteren.
• Beschadigd en afbrokkelend oud pleisterwerk moet van de muren worden gehaald voordat het metselwerk eronder wordt schoongemaakt.
• Schraap eventuele oude stukjes behang weg en breng lijm aan, zoals een verdunde oplossing van PVA.
• Voeg een gipsprimer toe die u eenvoudig rechtstreeks op muren aanbrengt. Eenmaal droog, kan uw stukadoor direct een skimcoat aanbrengen.

Goed stucwerk in uw nieuwbouw woning biedt de perfecte basis voor verf en helpt bij geluidsisolatie. Het type muur en oppervlak dat moet worden bepleisterd bepaalt het pleisterwerk dat nodig is en de werkwijze die de stukadoor volgt. Het pleisteren van een nieuwe muur of over een gipsplaat zal anders zijn dan het rechtstreeks pleisteren op oud metselwerk of een bestaande muur.

Waarop te letten bij nieuwbouw huis stucen
Uw stukadoor zal de nodige voorbereidingen treffen alvorens hij begint met stucen. Ten eerste zal hij de schroefkoppen van gipsplaat vullen met de voeg tussen de platen afgeplakt. Ook zal hij letten op het volgende:
• een scherpe afwerking rond externe hoeken te garanderen;
• een laag pleister aanbrengen en alle te pleisteren blokmuren moeten één laag zand en cementpleister krijgen, ook wel een kraslaag genoemd;
• de kraslaag laten uitharden en dan klaarmaken voor de volgende laag, die wordt aangebracht voordat de eerste kraslaag volledig is uitgedroogd;
• deze twee lagen gebruiken om eventuele inkepingen of golvingen in de muur op te vullen;
• beoordelen of de pleister voldoende is uitgehard en de afwerklaag glad is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *