Wat is wetenschapsfilosofie?

 De wetenschapsfilosofie houdt zich bezig met het kritisch onderzoeken naar hoe betrouwbaar de wetenschap is. Hierbij worden onder andere de natuurwetenschappen onder de loep genomen. Daarnaast worden ook sociale wetenschappen beproefd en beoordeeld. Hierbij kan je denken aan psychologie, maar ook de economie. Het is een filosofie die erg belangrijk is om voor betrouwbaardere resultaten te zorgen. Zo kunnen zij fouten ontdekken in verkeerde vraagstellingen, maar ook fouten in verkeerd geformuleerde conclusies. Zo rusten bepaalde conclusies niet op feiten, maar op theorieën. Het is dan ook van belang dat er onderscheid tussen gemaakt kan worden.

 

wetenschapsfilosofie

Zonder wetenschapsfilosofie zouden we nergens zijn

 

De vertaling van het woord filosofie is liefde voor wijsheid. Bij de wetenschapsfilosofie wordt de wijsheid op de proef gesteld. zo wordt er gekeken naar hoeverre het mogelijk is om bepaalde dingen te kunnen weten. In hoeverre bestaan wetenschappelijke conclusies uit feiten en in hoeverre uit theoretische verwachtingen. Wanneer het vol staat met theorie die in principe nergens op is gebaseerd, is dit een wetenschap die minder serieus genomen zou moeten worden.

 

Is de wetenschap echt gebaseerd op logische afleidingen?

Een vraag die binnen de wetenschapsfilosofie wordt gesteld, is of wetenschap wel echt afgestemd is op logica en feiten. Wetenschap hoort namelijk geen invloed van buitenaf te kennen. Dit zou het proces namelijk anders kunnen doen laten uitkomen. Wetenschap hoort bepaalde theorieën en hypotheses op de juiste manier te beproeven zodat er conclusies getrokken kunnen worden die zijn berust op waarheden. Door dit goed te controleren wordt de wetenschap helder gehouden en ontstaan er minder snel misvattingen. De echte wetenschappers worden onderscheiden van de niet echte wetenschappers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *