Wees lief voor het milieu met deze drie tips!

De natuur kan heel mooi zijn en veel mensen lijken zich dit in het dagelijks leven niet zo te beseffen. Pas als zij op vakantie gaan en in mooie natuur terecht komen, staan ze een momentje stil bij hoe bijzonder de natuur eigenlijk is. Ik ben van mening dat we dit ons ook in het dagelijkse leven meer moet realiseren. Bijvoorbeeld als we een sigaret op straat uitdrukken of een plasticje laten vallen en die niet oprapen. We moeten, vind ik, ook in ons dagelijks leven iets meer terug doen voor de aarde waarop we leven. En gewoon iets liever zijn voor het milieu! Wil je weten hoe je dat kunt doen? Dan heb ik hier drie tips voor jou! 

De insecten sterven uit

Allereerst zijn de insecten in ons land langzaam aan het uitsterven. Sommige mensen, die niet houden van insecten, zouden denken dat dit niet erg is. Maar dat is het zeker wel! Over de hele wereld sterven verschillende insectensoorten uit, niet alleen in Nederland. En insecten zijn voor heel veel dingen nuttig. Ze helpen ons bijvoorbeeld om dingen op te ruimen, zoals uitwerpselen en dode dieren. Daarnaast zouden er zonder insecten geen bloemen meer over zijn! Hoe kaal is dat?! Tot slot kunnen ook bomen met vruchten niet meer groeien, doordat de bloemen die uitgroeien tot vrucht niet meer bestuift worden. Zelfs de chocoladeproductie is afhankelijk van een bepaald vliegje! Hoe kun je deze insecten nou helpen? Je kunt ze helpen door bloemen te planten, want op die manier hebben ze warmte en voedsel. Denk bijvoorbeeld aan een mooie sterjasmijn in de tuin, of ga erop uit en een passiebloem kopen. Dit zijn mooie, kleurrijke bloemen dus staan mooi in de tuin helpen ook nog de insecten! 

Denk aan je plastic verbruik 

Daarnaast is het heel makkelijk om als je bij de Albert Heijn bent even een plastic tasje te kopen voor al je boodschappen. Die dingen kosten toch maar 30 cent! Maar dit is natuurlijk alles behalve milieubewust, want al dat plastic komt weer de wereld in. Wetenschappers schatten dat zelfs 15 tot 40 procent van het plastic in de zee belandt. Dit plastic verzamelt zich allemaal in een grote vuilnisbelt op zee: De plasticsoep. En als dit plastic afbreekt, valt het uit elkaar in allerlei stukjes die giftige stoffen afscheiden; wat natuurlijk weer enorm slecht is voor alle natuur in en rond de zee! De dieren kunnen dit aanzien voor voedsel en hieraan overleden, waardoor soorten zelfs kunnen uitsterven. Kies dus in plaats van een plastic tasje voor een kartonnen doos die ze hebben liggen of, beter nog, probeer te onthouden om gewoon een canvas tasje mee te nemen voor je boodschappen! Dat is nog hipper dan een boodschappentas ook ;). 

Stroom en energie 

Tot slot kan je ook met je stroom en energie veel doen om iets liever te zijn voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld je gloeilampen vervangen voor de meer milieuvriendelijke variant; een spaarlamp of LED-lamp. Daarnaast kun je ook in kleine dingen stroom verminderen zoals je stekkers uit het stopcontact halen als je deze niet gebruikt, je lichten uitdoen en in plaats daarvan gezellig kaarsjes aanzetten en je apparaten altijd uitzetten in plaats van op stand-by. Dit zijn kleine aanpassingen maar ze kunnen een enorm verschil maken voor het milieu. En als ze eenmaal in je systeem zitten hoef je er ook niet meer over na te denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *