Zijn deze niet-alledaagse beroepen iets voor jou?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan maar wil je deze keer verder kijken dan je huidige beroep? Of wil je starten aan een nieuwe opleiding maar weet je nog niet goed wat bij jou past? Dan is het goed om je te verdiepen in verschillende soorten beroepen. Daarom worden in deze blog drie niet zo alledaagse beroepen toegelicht. Wellicht heb je er nog nooit over nagedacht om voor deze beroepen te gaan leren of misschien weet je er simpelweg gewoon niet genoeg van af. Ieder beroep is op zijn eigen manier belangrijk voor de samenleving, kom erachter of dit aansluit bij jouw eigen wensen en behoeften.

Audicien

Het eerste beroep dat we willen toelichten is audicien. Een audicien verricht metingen op het gebied van gehoor en gehoorafwijkingen. Daarbij geeft hij advies aan klanten over de bestaande gehoortoestellen, hoe de gebruiker er mee om dient te gaan en welke soort het best past bij het gehoorverlies. Niet alleen gehoortoestellen dragen bij aan het gehoor, maar ook speciale telefoons, hoorbrillen, weksystemen en ringleidingen. Ook hier adviseer je de klant dus over. De technieken stel je vervolgens op de juiste manier af en repareer je wanneer deze niet meer werken. Audicien word je door een opleiding te volgen. Deze opleiding is op mbo-niveau 3 en duurt meestal drie jaar, volgens de beroepsbegeleidende leerweg. Dit houdt in dat je vier dagen per week praktijkervaring opdoet en een dag op school de theorie leert.

Rijinstructeur

Het beroep rijinstructeur spreekt eigenlijk wel voor zich. Je helpt mensen om vaardige en sociale weggebruikers te worden. Het beroep is flexibel, afwisselend en zelfstandig. Om anderen te begeleiden in het veilig deelnemen aan het verkeer dien je een opleiding te volgen. Zo’n opleiding bestaat uit drie fases. Eerst leer je de theorie, vervolgens de praktijkbegeleiding en tot slot combineer je deze factoren tijdens een stage waarin je oefent met het begeleiden van anderen. Na een succesvolle afronding van het examen ontvang je de officiële bevoegdheidspas autorijbewijs B, namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door de grote vraag naar rijinstructeurs zal je na het afronden van de opleiding snel een baan kunnen vinden.

Uitvaartondernemer

Als uitvaartondernemer ben je verantwoordelijk voor de Uitvaartbegeleiding. Hier komt veel bij kijken en het is belangrijk dat je de wensen van de nabestaanden kunt vertalen in een mooie uitvaart. Na een gesprek met de nabestaanden regelt de uitvaartondernemer onder andere het drukwerk, de kist, afspraken voor rouwbezoeken, de muziek, consumpties en bloemen. Het mooie aan dit beroep is dat je echt van betekenis kunt zijn voor anderen, de nabestaanden. Je helpt hen met het verwerken van hun verlies. Het speciale aan dit beroep is dat je bezig bent op het grensvlak van leven en dood.