Zijn er verschijnselen van vitamine c te kort?

Het wordt ook wel de supervitamine genoemd: vitamine C. Dé vitamine die bijdraagt aan een goede weerstand, optimaal functionerende hersenen en een mooie huid. Maar het is ook de vitamine die nodig is voor sterke botten, tanden en bloedvaten. Een tekort aan vitamine C kan er voor zorgen dat je vatbaarder bent voor ziekten en een tekort op de lange termijn kan ernstigere gevolgen hebben voor je lichaam.vitamine c supplement

 

Bij een tekort aan vitamine C is de weerstand verminderd en worden we sneller ziek. Ook wonden genezen minder snel als er onvoldoende vitamine C aanwezig is in het lichaam. Heb je last van bloedend tandvlees en zweren in de mond? Dit zijn symptomen van een tekort.

Wanneer je snel vermoeid bent, wordt er al snel gedacht aan een tekort aan ijzer. Maar wist je dat de opname van ijzer uit voeding wordt bevorderd door vitamine C? Extra ijzer in combinatie met een vitamine C supplement worden daarom ook aanbevolen aan mensen die sneller een tekort aan ijzer hebben. Bijvoorbeeld aan vegetariërs, zwangeren of zwaar menstruerende vrouwen.

 

Wanneer we meer inspanning van het lichaam vragen door sport, stress of een al aanwezige ziekte, hebben we al snel extra vitamine C nodig. De meeste dieren zijn in staat zelf vitamine C aan te maken. Maar wij mensen moeten vitamine C binnen krijgen via de voeding. Verse groenten en vers fruit bevatten de meeste vitamine C. Helaas is onze voeding niet altijd optimaal. We eten soms wat minder groente en fruit, of de voeding die we in de supermarkt kopen bevat minder vitamine C dan we nodig hebben. Gelukkig kunnen we dan gebruik maken van een vitamine C supplement. Deze zijn vaak niet duur en makkelijk in te nemen bij je maaltijden om een tekort aan vitamine C te voorkomen. Houd je wel aan de voorgeschreven dosering, een te veel aan vitamine C is ook weer niet goed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *