Zo ga je milieubewust om met een auto

We weten allemaal dat autorijden niet het meest geweldig is voor het milieu. Een auto stoot uitlaatgassen uit, die niet goed zijn voor de ozonlaag. Daarnaast wordt de brandstof, die noodzakelijk is voor een auto, niet op de meest duurzame manier gewonnen. Al met al is autorijden dus niet heel gunstig voor het klimaat. Toch zijn er wel manieren om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.

Kleine auto

Hoe kleiner de auto, hoe minder brandstof hij hoeft te gebruiken. Een kleine auto is veel lichter dan een grote auto. Hoe lichter de auto is, hoe minder hij verbruikt. Vergelijk het met fietsen. Wanneer je fiets volgeladen is met allerlei stoeltjes, karretjes en boodschappen, heb je veel meer energie nodig om de fiets vooruit te krijgen. De energie die je nodig hebt om de fiets in beweging te krijgen, is te vergelijken met de brandstof die de auto verbruikt. Maak je auto daarom zo licht mogelijk.

Bandenspanning en versnelling

Controleer regelmatig de bandenspanning. Als de bandenspanning te laag is, zal de auto moeilijker vooruit komen. Fietsen met een platte band gaat ook moeizamer. Door regelmatig de bandenspanning te controleren en de banden op te pompen als dat nodig is, komt de auto soepeler vooruit en verbruikt hij minder benzine. Datzelfde geldt voor het gebruik van de versnelling. Het is aan te raden om snel door te schakelen naar een volgende versnelling. Door snel door te schakelen blijft de auto laag in zijn toeren, waardoor het minder brandstof verbruikt.

Eén auto

Tegenwoordig hebben stellen en gezinnen al snel twee auto’s, omdat dat makkelijk en praktisch is. Het is alleen niet altijd noodzakelijk. Als er altijd een auto staat, pak je hem ook veel sneller. Wees kritisch of je wel echt een tweede auto nodig hebt of dat een goede fiets ook volstaat. Hetzelfde geldt als je een eigen bedrijf begint. Het is niet direct nodig om een zakelijke auto aan te schaffen. Je privé auto volstaat ook prima, mits je een goede rittenadministratie bijhoudt. Op die manier kan je je eigen auto voor zowel privé als zakelijk gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *